Ιατρείο:Dekeleias 129 143 42 Athens

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΦΥΖΟΥΣΕΣ ΕΜΒΟΕΣ

ΣΦΥΖΟΥΣΕΣ ΕΜΒΟΕΣ

    Οι εμβοές ώτων -σφυρίγματα,βουητά,κρότοι,κλπ - είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα και απαντάται σε ποσοστό 5-7% των ενηλίκων με αυξανόμενη επίπτωση στην τρίτη ηλικία και  προσφάτως και στους εφήβους - νεαρούς ενήλικες, λόγω της αυξανόμενης επιβάρυνσης με θορύβους υψηλής έντασης (πχ clubs, ακρόαση μουσικής με ακουστικά σε υψηλή ένταση κλπ ).
    Οταν οι εμβοές ακούγονται όπως ο σφυγμός της καρδιάς πρέπει άμεσα να ελέγχονται από τον ωτορινολαρυγγολόγο επειδή υπάρχει η πιθανότητα να οφείλονται σε χημειοδέκτωμα ή glomus tumor.
     Οι παραπάνω όγκοι κατά κανόνα είναι καλοήθεις, πλην όμως τοπικά καταστρεπτικοί λόγω της ανάπτυξής τους εις βάρος των υγιών ιστών. Η συχνότητά τους είναι  1:150.000  με προτίμηση στις γυναίκες. Η διάγνωσή τους γίνεται συνήθως καθυστερημένα. Παρακάτω παρουσιάζεται η περίπτωση  από το προσωπικό μου αρχείο,γυναίκας ασθενούς περίπου 70 ετών κατά την πρώτη επίσκεψη, η οποία ελάμβανε για αρκετό καιρό αντιβιοτικά λόγω λανθασμένης διάγνωσης. Κατά την πρώτη εξέταση, εκτός από την παρουσία ενός τεράστιου glomus jugularis βρέθηκε και σύνδρομο Venert, δηλαδή πάρεση συστοίχως των τεσσάρων τελευταίων εγκεφαλικών νεύρων λόγω της πίεσης που ασκούσε ο όγκος.(μονόπλευρη παράλυση λάρυγγα,γλώσσας,δυσχέρεια κατάποσης και ανύψωσης βραχίονα).

 

     Η ασθενής, λόγω του μεγέθους του όγκου, αντιμετωπίστηκε με εκλεκτικό εμβολισμό και 
τοπική ακτινοβόληση για συρρίκνωση και αποφυγή περαιτέρω αύξησης του μεγέθους του, με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την στασιμότητα του όγκου και την ποιότητα ζωής της ασθενούς.
   Κάθε περίπτωση εμφάνισης εμβοών  που ακούγονται συγχρόνως με τον σφυγμό μας πρέπει να ελεγχεται άμεσα από τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου